Dankbaarheid gaat verzuring tegen

5 maart 2020

Onlangs kreeg ik één van mijn lievelingsboeken, ‘De Kracht van Kwetsbaarheid’ van Brené Brown terug van een van mijn collega’s. Brené Brown is een schrijfster die feilloos weet te benoemen waar het in het leven echt over gaat en wat ons tegenhoudt om te laten zien we echt zijn. Ik opende het boek en zag op die pagina het volgende staan: “beoefen dankbaarheid”. Ik had in die alinea veel dingen onderstreept…

Het werkt positief
Zelf ben ik een maand geleden weer begonnen ben met het dagelijks beoefenen van dankbaarheid. Ik had het als coaching opdracht meegegeven en bedacht mij in een moment van zelfreflectie dat ik hier zelf ook weer bewuster mee bezig wilde zijn. Want ik weet uit ervaring dat het positief werkt om dankbaar te zijn. Dankbaar voor fijne familieleden, diepe vriendschappen, collega’s met wie ik samenwerk, mooie kunst, een workshop die goed is verlopen, een bijzonder (coaching) gesprek, mijn dochter die een WhatsApp-je stuurt met een kunstwerk dat ze net heeft gemaakt of zegt “wat ben je toch een lieverd”. Of de kleine dingen om me heen. De merel die onze heg heeft uitgekozen voor het maken van een nest. Het gepiep van de jonge mereltjes als ik in de vroege morgen wakker word. Het lopen met ons hondje Amy tussen de hagen van fluitenkruid. Allemaal waardevolle dingen om dankbaar voor te zijn.

Hoe beoefen je dankbaarheid?
Het beste werkt het als je een vast moment op de dag kiest. Je zou kunnen beginnen om bijvoorbeeld op weg naar huis dankbaar te zijn voor wat goed is gegaan die dag. Sommige mensen schrijven dit elke dag op en dat maakt dat je ziet dat er veel meer is waar je dankbaar voor kunt zijn dan je in eerste instantie bedenkt. Zelf start ik de dag met stilstaan bij waar ik dankbaar voor ben en daar hoort steevast ook het schone water uit de kraan bij. Net voordat ik ga slapen of als ik midden in de nacht of te vroeg wakker wordt, doe ik dat ook. Het voorkomt dat ik ga malen wat niet goed ging op die dag of dat ik ga bedenken dat ik echt mijn slaap nodig heb, omdat ik die dag daarop een drukke werkdag heb en scherp wil zijn.

In het kleine vind je het grootse
Wat prettig is bij het beoefenen van dankbaarheid is dat je gaat zien dat er heel veel is om dankbaar voor te zijn en dat er ook vooral veel kleine dingen zijn die de moeite waard zijn. Het is een kwestie van je openstellen voor al het goeds dat op jouw levensweg komt. Je kunt leren van iedereen die jouw pad kruist. De oefening helpt echt tegen verzuring, verbittering en slachtoffergedrag en het bewust worden van jouw eigen gedrag in het geheel. We leggen zo vaak de schuld bij de ander of bij ‘iets’ en hebben het gevoel dat we er niets aan kunnen doen. We denken dat we het stuur niet meer in handen hebben.

Keuzes maken
Ik vind dat we altijd keuzes hebben op welke mensen en zaken we onze aandacht richten en welke acties wij ondernemen om uit een eventueel negatieve spiraal te komen. Is dit gemakkelijk? Nee, dat is het niet en tegelijkertijd is het als het trainen van een spier. Als je elke dag oefent gaat het gemakkelijker.

Respectvol met elkaar omgaan
Afsluitend zomaar een idee dat bij mij opkomt nadat ik net de zaterdagkrant heb gelezen en weer allerlei narigheid heb gelezen.
Als alle inwoners van Nederland eens echt kijken waar ze dankbaar voor kunnen zijn in ons goed georganiseerde en mooie land, dan zou het vast beter lukken om respectvoller, genuanceerder en verdraagzamer met elkaar om te gaan. Daarmee werken we dan samen aan het verhogen van ons geluksgevoel.

Met warme groet,
Nienke Schaap, Facilitator Growth Leaders Network, (Team) coach

nienke@inukzoek.nl

PS Een reactie op deze blog wordt zeer op prijs gesteld. Ook horen we graag de verhalen wat deze oefening voor jou oplevert.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?

Vragen over ons programma?

Bekijk onze FAQ pagina of stuur ons een bericht.

Bel ons

06 - 11 95 50 59